Blog

Vikingų HYGGE pamokos baltams

HYGGE fenomenas mane užvaldė ne dėl to, kad tikiu magiška žvakių galia. Lygindama  vikingų ir baltų kultūras, pastebėjau kokio giminingo mentaliteto esame tautos. Be to esame šiauriečiai, todėl HYGGE  mums tinka, bet tik tokia, kuri yra adaptuota mūsų kultūrai.

Šviesa yra visų svarbiausia. HYGGE puikiai suformulavo metodiką kaip panaudojant apšvietimą sukurti gerą namų atmosferą. Ne tik danai, bet ir profesionalai  pabrėžia gero apšvietimo svarbą. Danai turėjo autoritetingus šviestuvų dizainerius Heningseną, Vernerį  Pantoną, iš kurių mokėsi, todėl puikiai įvaldę gero apšvietimo tradiciją. Mes lietuviai, tokios stiprios dizaino mokyklos neturėjome, todėl Lietuvoje pasitaiko pačių įvairiausių bandymų. Tiesą sakant, ne retu atveju visai nesėkmingų.  

Labai svarbios spalvos. Neutralios, niuansuotos, be brutalių kontrastų  HYGGE spalvos. Jos kuria ne tik šiaurietišką estetiką, bet ir mano minėtą atmosferą. Išblukusios spalvos, lyg per rūką, tobulai tinka ir mums lietuviams.  Aš tokią matau mūsų tautos dvasią.  

HYGGE atmosferai labai svarbi tekstilė. Skandinavų regioninė tekstilė buvo vilna, o mūsų linas. Dar visai neseniai buvome lino kraštas, o dabar šiuo vardu vadinasi Baltarusija, buvusios LDK žemės. Vis dar nėra įprasta, kad mūsų  namuose būtų daug lininės tekstilės – patalinės, užuolaidų, rankšluosčių, galų gale pledų.  Nors poslinkių yra, bet panašu, kad mūsų meilė linui turėtų užgimti iš naujo.

 

Foto šaltinis PINTEREST