Blog

Moderni rustika – archajiška, netobula, žavu

Gyvename ypatingame laikmetyje, kai pradedame suvokti, kad vien moderni aplinka nebegali patenkinti visų žmogaus poreikių.  Kuo daugiau tampame civilizuoti, tuo labiau mums reikia atsvaros…  ARCHAIKOS.  

Europa ir ypač skandinavai jau kuris laikas žavisi interjero stiliumi MODERNI RUSTIKA. Lietuvoje šis terminas dar neprigijęs ir menkai naudojamas. Stilius kildinamas iš Amerikos KANTRI ir siejamas su kaimu. Tačiau kur kas tiksliau RUSTIKĄ būtų sieti su archajiškumu, paprastumu, netobulumu ir net  grubumu, kurio žavesys ir  sąmoningas neišbaigtumas tobulai atsiskleidžia minimalistiniame kontekste. Tai eklektiškas dviejų stilių mišinys,  kai modernus lygumas derinamas su senovinėmis faktūromis.

 

Pati svarbiausia RUSTIKOS medžiaga – natūraliai arba dirbtinai sendintas medis. Kuo daugiau trūkumų, įbrėžimų, tarpų, tuo labiau vertinamas. Spalva papilkėjusi arba išbalusi, svarbu, kad susidarytų įspūdis, kad medis paliestas laiko ir gamtos. Medžio interjere nebūtinai turi būti daug. Minimalizmui pakaks vos vienos kitos detalės kad atsirastų kito laiko dimensija. Šis stilius dar pareikalaus  tekstilės – nuskalbto  lino,  kailio, vilnos, kurią taip dievina  danų HYGGE ir švedų LAGOM.

Ar toks stilius gali prigyti ir Lietuvoje? Atsakymas nėra paprastas, nes lietuvių skoniui vis dar didelę įtaką daro  lenkiškas puošnumas. Kai kam šis stilius niekada nepatiks ir tai normalu. Tačiau net tiems, kurie yra  pakeliui, potraukis ekstravagancijai gali trukdyti. Jei, neduok Dieve, RUSTIKA taptų madinga ir tempsime namo kelmus  nematysime juose grožio, džiaugsmo ir laimės iš to turėsime mažai.  Turime būti nuėję ilgą kelią lavindami savyje jautrumą estetikai, kuri yra gamtos  netobulume. Japonai apie tai sukūrė  visą VABI SABI filosofiją.  Santykyje su gamta mes su šia tauta esame labai artimi, todėl šia japonų  pasaulėžiūra galėtumėm sėkmingai pasinaudoti. 

 

Man šis stilius labai artimas. Manau, kad  Lietuvos kontekste  jis  visiškai organiškas. Gyvename krašte, kuriame yra labai daug natūralumo, gamtos, amatų  ir senovės. Kai visa Europa buvo civilizuota, mes vis dar gyvenome archajiškai, todėl sugrįžti prie to mums neturėtų būti sunku. Kol kas, kuriant interjerus, sekimas tradicija neretai atrodo provincialiai, labiau  primena kantri stilių nei modernų, todėl siekiant neatsiliekant nuo Europos dar turėtumėm pasistengti.  

 

Foto Vincent van Duysen (Belgija)

 

Spausdinta

https://www.manonamai.lt/lt/apdaila/g-49631-architektes-patarimai-kaip-i-namus-isileisti-modernia-rustika

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *