Blog

Vieno stalo istorija

„Maistas ir su juo susiję ritualai visada buvo svarbi civilizuoto pasaulio  ir mūsų kultūros dalis. Kristus paskutinį vakarą prieš išdavystę praleido Paskutinėje vakarienėje su savo mokiniais“ sako britų dizaino žvaigždė Ilse Crawford. Todėl  nutariau papasakoti kaip mano kurtame interjere atsirado stalas, kuris aiškiai turi galią veikti mūsų emocijas ir jausmus.

Kai mes su psichologe Irma Skruibiene, tinklaraščio „Namų terapija“ autore, kalbame apie interjero psichologiją,  pradedame nuo Colin Ellard prieglobsčio ir perspektyvos teorijos (daugiau apie tai http://www.namuterapija.lt/tinklarascarontis/apie-erdves-prieglobsti-ir-perspektyva ). Teigiama, kad namuose yra vietos, kuriose jaučiamės ypač gerai, saugiai. Išbandžiau pasirinkusi tokią vietelę prie stalo – matai tambūro duris, pro didelius svetainės langus stebi kelią link namo.  Tikras prieglobstis ir perspektyva. Pojūčius sustiprina židinys, simbolizuojantis gyvenimo centrą ir šilumą. Saugumo jausmas sustiprėja, nes  stalas didelis ir sunkus. Viskas susilieja į visumą ir apima neapsakomas džiaugsmo, pilnatvės  ir „tikrų namų“ jausmas.

Prie šio stalas nepaliaujamai renkasi būriai draugų.  Jau ne vienas užsakovų bičiulis su manimi dalinosi  įspūdžiais.  Tai tik patvirtina I. Crawford knygoje „Home Is Where the Heart Is?“  išsakytas mintis:  „Beveik kiekvienas šeimos ar socialinis renginys vyksta aplink stalą.  Ar namuose, ar darbe, sukviečiant visus užkąsti, visi suburiami kartu. Namai ar darbo vieta, kuriuose yra nors truputėlis maisto užkandžiui, visuomet atrodo šiltesni ir patogesni nei tos vietos, kur nieko valgomo nematyti. Pats maisto buvimas suteikia atsipalaidavimą, galbūt dėl to, kad mūsų prigimtinis instinktas yra patenkinamas….Turėkite didelį stalą, kad aplink jį tilptų daug žmonių!“

Tačiau šio stalo galėjo ir nebūti. Kai prasidėjo interjero projektavimo darbai, namo architektų erdvės buvo išplanuotos su virtuve,  atskirta nuo svetainės ir valgomojo. Pasiūliau man artimo Nyderlandų architekto Remy Meijers sprendimą – kurti bendrą gyvenamąją erdvę, kurią sudaro virtuvė su sala bei milžinišku stalu, už kurio sėdint  matyti židinys.  Suderinome idėją ir prasidėjo projektavimas.  

Pasidarėme vizualizaciją.  Ši šiuolaikinė projektavimo priemonė gali būti labai naudinga. Kūrėjas ir, svarbiausia, užsakovas gali pamatyti, kaip atrodo projektuojamos erdvės, baldų ir židinio tūriai, dėliojasi spalviniai akcentai, medžiagos ir t.t. Kai labai kruopščiai rinkome grindų, sienų spalvas ir baldų medžiagas, vizualizacija buvo didelė mūsų pagalbininkė.

Dabar ne tiek svarbu kiek interjere atsiras pagalvėlių ar gėlių, nes  sukurta tai kas svarbiausia.  Kai nusiunčiau užsakovei nuotraukas, gavau atsakymą: „Taip gera matyti savo namus tokius ramius. Net nuotraukoje matyti kokia gera namų atmosfera. Jokios stresinės baltos, uch, kaip džiaugiuosi!”. Taigi architekto misija šiame objekte baigta.

Nuotraukų autorė Martyna Anastazija Trinkūnienė

Vizualizacijos autorius architektas Gediminas Čepokas

Virtuvės baldų gamintojas UAB „Odomus“

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *